TIRAMISU MIĘTOWE
października 23, 2018
0
BISZKOPT
,
biszkopt kakaowy
,
biszkopt rzucany
,
ciasto
,
CIASTO MIĘTUSEK
,
deser
,
mascarpone
,
NALEWKA MIĘTOWA
,
TIRAMISU
,
Tiramisu miętowe
,
Tort
,
TORT TIRAMISU
Inna wersja tradycyjnego Tiramisu, ta dla osób lubiących
połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową
oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje.
SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm)
Biszkopt
750g serka mascarpone
4 jajka
paczka podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
Napar z garści listków miętych zaparzonych w 0,5 szklanki wrzątku, łyżeczka żelatyny rozpuszczona w tym naparze
750g serka mascarpone
4 jajka
paczka podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
Napar z garści listków miętych zaparzonych w 0,5 szklanki wrzątku, łyżeczka żelatyny rozpuszczona w tym naparze
2 kieliszki nalewki
miętowej wymieszanej z ¾ szklanki przegotowanej wody.
Kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Upieczony wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty.
Cukier oraz żółtka utrzeć na
puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki
się połączą następnie wlać napar i ponownie wymieszać. Z białek ubić na sztywną
pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części.
Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć nalewką, i
posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym biszkoptem ponownie nasączyć nalewką
posmarować kremem, przykryć biszkoptem nasączyć go nalewką i posmarować
ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie kakao. Biszkopty jeżeli
zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w
lodówce.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz