SERNIK ZEBRA NA ZIMNO
Delikatny
dwukolorowy sernik na zimno, na puszystym biszkopcie z polewą czekoladową.
SKŁADNIKI (tortownica
20 cm)
2
jajka
2łyżki
mąki pszennej
2
łyżki cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Serowa:
500
ml śmietany 36%
0,40
dag białego sera (najlepiej z wiaderka)
5
łyżek cukru pudru
cukier
waniliowy
2
łyżki kakao
8
łyżeczek żelatyny.
Sposób przygotowania:
BISZKOPT;
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem
dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać
sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym
piekarniku ok. 10 min.
Masa Serowa:
Żelatynę
rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubici
na sztywno z cukrem waniliowym. Biały ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać
ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać obie masy mikserem. Do masy dodać
rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Powstał masę podzielić na dwie w miarę
równe części. Do jednej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na chłodny
biszkopt na przemian łyżką wykładać jasną i ciemną masę. Wstawić na 2 godziny
do lodówki aby sernik stężał następnie polać polewą.
Sernik dość szybko żeluje, podczas przekładania
na biszkopt, warto mieć w osobnym naczyniu gorącą wodę, w razie gdy masa stanie
się zbyt sztywna i nie da się jej nakładać na biszkopt, wystarczy miskę z masą wstawić
do gorącej wody i parę razy zamieszać.
Olu, rewelacyjny pomysł, piękna zeberka ! :))) buziaki !
OdpowiedzUsuńDzięki Ewcia, buziaczki
UsuńTen serniczek mam na oku ,pyszności.
OdpowiedzUsuńOwszem jest bardzo smaczny :)
Usuń