CIASTO Z RÓŻĄ
Właściwie
można by powiedzieć ze to nie ciasto a tort. Chociaż tort kojarzy mi się ze
specjalnymi okazjami urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej
okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ krem
jest połączony z konfiturą różaną, płatki z konfitury
zanurzone w kremie w momencie „przegryzania”
nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków
czekolady w Straciatelli). Do tego biszkopt
nasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również dla
zaostrzenia smaku i udekorowane kandyzowanymi płatkami róż.
4
jajka
4
łyżki mąki pszennej
4
łyżki cukru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem
dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać
sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.
25
dag masła roślinnego
3
jajka
5
łyżek cukru
W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. Na koniec do kremu dodajemy konfiturę różaną i chwile jeszcze miksujemy do uzyskania jednolitej masy kremowej.
POLEWA
Jogurt
naturalny 330 ml
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki wody. Do jogurtu dodać,
cukier, oraz żelatynę dokładnie wymieszać i masę odstawić do lodówki aby zaczęła
tężec
PONCZ
Szklanka
przegotowanej wody
Kieliszek
cytrynówki
Oba
składniki dokładnie wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
przekroić na dwie części, spód nasączyć ponczem, posmarować połową kremu przykryć drugą częścią biszkoptu. Ponownie
nasączyć biszkopt ponczem posmarować kremem dokładnie wyrównać, zalać tężejącą
masą jogurtową. Tak przygotowane ciasto udekorować kandyzowanymi płatkami róż.
Ciemne
kropki w kremie to płatki róży z konfitury
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz