KANDYZOWANE PŁATKI RÓŻY
Przy
okazji robienia konfitury z róży, przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na
ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny
urok.
Garści
płatków
1
białko
Cukier
Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać cukrem. Odstawić do całkowitego wyschnięcia, można przyspieszyć proces wstawiając płatki do nagrzanego piekarnika z uchylonymi dziwaczkami na około godzinę. Całkowicie wysuszone płatki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Dzięki, można, można :)
OdpowiedzUsuńTrzeba mieć zacięcie i pasję by się tego podjąć :)
OdpowiedzUsuń