TORT STRACCIATELLA


TORT STRACCIATELLA


Tort dla osób lubiących Włoskie smaki i  dla tych, którzy nie przepadają za  cistami słodkimi, oraz tych którzy lubią chrupiące dodatki.  

TORT STRACCIATELLA




SKŁADNIKI  (tortownica 22cm)


5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa stracciatella:

500ml śmietanki kremówki 36%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady

Do nasączenia blatów:
szklanka mocnej kawą z łyżką cukru

Dodatkowo:
bita śmietana do wykończenia wierzchu i boków
wiórki czekolady do dekoracji 

TORT STRACCIATELLA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Biszkopt kroimy na 3 blaty.

Masa straciatella:
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy razem. Żelatynę.podgrzewamy,..się.rozpuści..Do.masy.dodajemy.wiórki.czekoladowe.i.lekko.ciepłą.żelatynę.i.mieszamy.

W tortownicy z obręczą układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy kawą. Wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i np. orzechami




TORT STRACCIATELLA

1 komentarz:

  1. Piękne ciasto.
    Bardzo często wykorzystuję mascarpone w masach - wychodzi szybko, a spektakularnie.
    :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com