ŻUREK STAROPOLSKI
Przygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie.
Składniki:
500 ml zakwasu na żurek
20 dag wędzonego boczku
cebula
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz w ziarenkach
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 łyżki chrzanu
sól
pieprz
majeranek
4 białe kiełbasy
4 łyżki śmietany
jajka ugotowane na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
4 szklanki wody, pierz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe oraz kiełbasę gotować około 50 minut. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć, następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy i gotować około 20 minut. Śmietanę zahartować, paroma łyżkami żurku, wymieszać i dodać do zupy. Następnie dodać, chrzan majeranek, i podgotować jeszcze parę minut. Podawać z jajkami oraz kiełbasą całą lub pokrojoną w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz