ZAKWAS NA ŻUR
Zakwas idealny do ugotowania Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego. Do przygotowania zakwasu na barszcz biały wystarczy podmienić mąkę żytnią na pszenną.
SKŁADNIKI:
8 łyżek mąki żytniej
2 ząbki czosnku (obrane)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce)
kilka ziaren pieprzu
kromka razowego chleba
1 l. przegotowanej letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, raz dziennie dokładnie wymieszać. Zakwas jest gotowy po około siedmiu dniach.
O tak, żurek to niezbędne danie wielkanocnego stołu, to zupa jedyna w swoim rodzaju i najlepiej smakuje właśnie w święta : ) To idealne połączenie kwaskowego smaku, aromatu wędzonki i obowiązkowego jajka. Oczywiście można iść na skróty, kupić zakwas lub gotową zupę w butelce, ale nie ma to jak żurek przygotowany od początku do końca samodzielnie. Na co dzień jemy tyle chemii, więc chociaż na Wielkanoc warto zrobić coś w pełni naturalnego i domowego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń