F
Print Friendly and PDF

08.03.2016

ZAKWAS NA ŻUR


ZAKWAS NA ŻUR


Zakwas idealny do ugotowania Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego. Do przygotowania zakwasu na barszcz biały wystarczy podmienić mąkę żytnią na pszenną.



ZAKWAS NA ŻUR


SKŁADNIKI:
8 łyżek mąki żytniej
2 ząbki czosnku (obrane)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce)
kilka ziaren pieprzu
kromka razowego chleba
1 l.  przegotowanej letniej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, raz dziennie dokładnie wymieszać. Zakwas jest gotowy po około siedmiu dniach.

ZAKWAS NA ŻUR


1 komentarz:

  1. O tak, żurek to niezbędne danie wielkanocnego stołu, to zupa jedyna w swoim rodzaju i najlepiej smakuje właśnie w święta : ) To idealne połączenie kwaskowego smaku, aromatu wędzonki i obowiązkowego jajka. Oczywiście można iść na skróty, kupić zakwas lub gotową zupę w butelce, ale nie ma to jak żurek przygotowany od początku do końca samodzielnie. Na co dzień jemy tyle chemii, więc chociaż na Wielkanoc warto zrobić coś w pełni naturalnego i domowego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów