TORT TRUSKAWKOWY
Tort truskawkowy z bitą śmietaną, przepłeniony aromatem truskawek, delikatny po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki
Biszkopt (
tortownica 22 cm)
Składniki
6 jajek
¾ szklanka cukru
3/4 szklanka mąki pszennej
4łyżki mąki ziemniaczanej
Krem
0,5g śmietany 36%
Galaretka krystaliczna rozpuszczona w
½ szklanki gorącej wody
0,5 kg truskawek ( umytych i przekrojonych
na pół)
Poncz
Sok z jednej cytryny
¾ szklanki przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru
Dekoracja
250g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
Fix do
śmietany
Cukier waniliowy
05kg
truskawek
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu biszkopt przekroić na cztery blaty.
Krem
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejąca galaretkę
Blat nasączyć ponczem, posmarować 2 łyżkami śmietany ułożyć połowę
truskawek na nie wyłożyć 2 łyżki śmietany i rozsmarować, przykryć kolejnym
blatem nasączyć posmarować śmietaną przykryć kolejnym blatem biszkoptowym nasączyć
ponczem, posmarować 2 łyżkami śmietany ułożyć połowę truskawek na nie wyłożyć 2
łyżki śmietany i rozsmarować, przykryć ostatnim biszkoptem i rozsmarować
pozostałą śmietaną. Tort wstawić na 20 minut do lodówki.
W czasie gdy tort się chłodzić przygotować krem do dekoracji,
śmietanę fix oraz cukier waniliowy ubić na sztywno. 1/3 kremu przełożyć do
szprycy posłuży do dekoracji. Pozostałą śmietaną otynkować tort, na wierzchu dokoła
tortu szprycować pozostałą śmietanę w środku ułożyć truskawki i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz