PĄCZKI HISZPAŃSKIE

 

pączki-hiszpańskie

Pączki hiszpańskie również znane pod nazwą pączki gniazdka. Przygotowane z ciasta parzonego jak karpatka lub ptysie.


pączki-gniazdka


SKŁADNIKI (około 20 sztuk)

Ciasto parzone:

 90 g masła

250 ml wody

180 g mąki pszennej

4 jajka

szczypta soli

Lukier:

150 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Przygotować około 20 sztuk papieru  do pieczenia pociętego w małe kwadraty.

 

PRZYGOTOWANIE


Ciasto parzone: 


Wodę, masło oraz sól zagotować. Cały czas gotując wsypać mąkę i mieszać, aż masa będzie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodawać po kolei jajka, za każdym razem dobrze miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na kawałki papier wyciskać porcje ciasta, tworząc okręgi.

Na rozgrzany olej kłaść paczki papierem do góry, po chwili ściągając papier. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączać na papierowym ręczniku.

Lukier: 

Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wymieszać, do uzyskania gęstego lukru. Posmarować nim jeszcze ciepłe pączki. Odstawić na chwilę do zastygnięcia. Smacznego!


hiszpańskie-pączki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com