PĄCZKI HISZPAŃSKIE
Pączki hiszpańskie również znane pod nazwą pączki gniazdka. Przygotowane z ciasta parzonego jak karpatka lub ptysie.
SKŁADNIKI (około
20 sztuk)
Ciasto parzone:
250 ml wody
180 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
Lukier:
150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotować około 20 sztuk papieru do pieczenia pociętego w małe kwadraty.
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone:
Wodę, masło
oraz sól zagotować. Cały czas gotując wsypać mąkę i mieszać, aż masa
będzie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego
wystudzenia.
Do wystudzonej
masy dodawać po kolei jajka, za każdym razem dobrze miksować do uzyskania
jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w
kształcie dużej gwiazdy. Na kawałki papier wyciskać porcje ciasta, tworząc
okręgi.
Na rozgrzany olej kłaść paczki papierem
do góry, po chwili ściągając papier. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
Usmażone odsączać na papierowym ręczniku.
Lukier:
Do cukru
pudru dodać sok z cytryny i wymieszać, do uzyskania gęstego lukru. Posmarować
nim jeszcze ciepłe pączki. Odstawić na chwilę do zastygnięcia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz