PTYSIE


ptysie

Kolejne przepyszne ciasteczka z ciasta parzonego, równie smaczne jak karpatka

ptysie z kremem



CIASTO

1 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki margaryny
5  jaj
Wodę z margaryną zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Po przestudzeniu wbijać po jednym jaju i dalej trzepać. Pod koniec ubijać mikserem. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blache wysmarowaną tłuszczem piec  w piekarniku po ok. 20 min, w temperaturze 220 st. Po przestudzeniu ciastka przekroić i napełnić kremem, posyłać cukrem pudrem

MASA
25 dag masła
25 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń.

ptysie z bita smietana



             


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com