WIŚNIOWA CHMURKA


wiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt, galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje piękny efekt biało czerwonego ciasta. 





ciasto zemsta teściowej


Składniki

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Szczypta soli

Galaretka z wiśniami
500 g wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe

Bita śmietana
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
4łyżki wody
cukier waniliowy

Beza

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

malinowa-chmurka


Sposób przygotowania

Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Galaretka z wiśniami
Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt
Bita śmietana
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową.
Beza

Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut.
Wystudzoną beze przełożyć na ciasto. Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego ;)

ciasto wiśniowa chmurka


2 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com