TORT KOMUNIJNY


TORT KOMUNIJNY

Kolejny tort komunijny, ten w odróżnieniu od poprzedniego tortu  przygotowany na kremie z bezy szwajcarskie. Tort o smaku waniliowym przełamany dżemem malinowym

TORT KOMUNIJNY



SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)


Biszkopt
8 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana
litr śmietany 36%
4 łyżeczki żelatyny
Duży cukier waniliowy
2- 3 łyżki cukru pudru
Słoiczek dżemu malinowego

Krem maślany na bezie szwajcarskiej 
6 białek
350 g cukru
500 g
 miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
kilka kropli ekstraktu, np. waniliowego 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.

Bita śmietana:

-Żelatynę zalać 5- 6 łyżkami mleka, odstawić do lodówki aby napęczniałe (około 10 minut). Następnie naczynie z napęczniałą żelatyną wstawić do gorącej wody aby się rozpuściła.
-Dróg sposób na rozpuszczenie żelatyny to: żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej i odstawić do przestygnięcia.
( Śmietanę najlepiej, podzielić na dwie części czyli przygotowywać ją w dwóch etapach , pierwszą części 0,5 litra na przełożenie, gdy tort będzie już gotowy do obłożenia, wtedy ubić pozostałą śmietanę. Na pól litra śmietany dajemy dwie łyżeczki żelatyny)
Śmietanę wraz z cukrami ubić na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania, dodać do schłodzonej żelatyny, około 2 łyżek ubitej śmietany dokładnie wymieszać  i cały czas miksując powoli wlewać do śmietany miksować jeszcze przez chwilę,  aby składniki się połączyły.

Przełożenie:

1.Pierwszy blat biszkoptu umieścić w rancie cukierniczym, na biszkopt wyłożyć trzy łyżki śmietany równo rozsmarować, przykryć kolejnym. 

2.Do rękawa cukierniczego włożyć trzy łyżki śmietany, wycisnąć ją po bokach blatu taka aby środek pozostał pusty, na który nałożyć dżem z malin, wyrównać.

3.
 Przykryć kolejnym blatem, posmarować trzema łyżkami śmietany. 

4.
 Przykryć ostatnim blatem posmarować ponownie trzema łyżkami śmietany 

5. Złożony tort wstawić na około 20 – 30 minut do lodówki.


Krem maślany na bezie szwajcarskiej

misce metalowej (plastikowa się tu nie sprawdzi ) umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku wrzącą wodą (gotujemy wodę na małym ogniu), rózgą kuchenną mieszamy całość, aż cukier się rozpuści.
Białka odstawiamy na około 5 minut aby delikatnie przestygły
Ostudzona masę ubijamy ok 15 min. Gotowa masa ma być gęsta oraz zimna.
Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do ubitych białek małe kawałki miękkiego masła. Miksujemy do chwili uzyskania gęstego aksamitnego kremu.

Schłodzony tort, obłożyć kremem maślanym, na wierzchu rękawem cukierniczym  wyszprycować rozetki. Do dekoracji użyłam także gałązki bukszpanu.


communion cake


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com