SZYBKA SZARLOTKA
Z jesienią właśnie, kojarzą mi się ciasta z jabłkami, zarówno barwa jak, ich zapach nierozwiązalnie przypominają o jesień. Jak co roku z nadejściem jesień piekę klasyczną szarlotkę a także przygotowuje zapas jabłek w słoiku. Dzisiejsze jesienne ciasto nie wymaga prażenia jabłek, wystarczy je tylko obrać pokroić w plasterki lub kostkę dodać cynamon oraz cukier , przełożyć jej na ciasto kruche, i już po 50 minutach można delektować się aromatycznym ciastem.
Ciasto kruche przygotowałam nieco w inny sposób niż zwykle bo z dodatkiem wody, po upieczeniu jest zdecydowanie bardziej piaskowe niż te, które zazwyczaj wykorzystuje do tego typu ciast.
Ciasto kruche przygotowałam nieco w inny sposób niż zwykle bo z dodatkiem wody, po upieczeniu jest zdecydowanie bardziej piaskowe niż te, które zazwyczaj wykorzystuje do tego typu ciast.
SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm)
CIASTO KRUCHE:
40 dkg mąki
20 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej letniej wody
2 żółtka
2 łyżki bułki tartej
lub ciasto kruche z tego przepisu
FARSZ:
10 sztuk kwaśnych, twardych jabłek odpowiednia będzie Antonówka
łyżka cynamonu
3-4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Farsz: Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wymieszać z cukrem, cynamonem oraz bułką tartą.
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier,masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz wodę wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostawiony kawałek ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód ciasta posypać bułką tartą, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.
Wspaniała szarlotka, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała szarlotka, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuń