SZYBKA SZARLOTKA

SZARLOTKA, TARTA Z JABŁKAMI

Z jesienią właśnie, kojarzą mi się ciasta z jabłkami, zarówno barwa jak, ich zapach nierozwiązalnie przypominają o jesień. Jak co roku z nadejściem jesień piekę klasyczną szarlotkę a także przygotowuje zapas jabłek w słoiku. Dzisiejsze jesienne ciasto nie wymaga prażenia jabłek, wystarczy je tylko obrać pokroić w plasterki lub kostkę dodać cynamon oraz cukier , przełożyć jej na ciasto kruche, i już po 50 minutach można delektować się aromatycznym ciastem.

Ciasto kruche przygotowałam nieco w inny sposób niż zwykle bo z dodatkiem wody, po upieczeniu jest zdecydowanie bardziej piaskowe niż te, które zazwyczaj wykorzystuje do tego typu ciast.

SZARLOTKA, TARTA Z JABŁKAMI


SZARLOTKA, TARTA Z JABŁKAMI


SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm)

CIASTO KRUCHE:
40 dkg mąki
20 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej letniej wody
2 żółtka
2 łyżki bułki tartej
lub ciasto kruche z tego przepisu
FARSZ:
10 sztuk kwaśnych, twardych jabłek odpowiednia będzie Antonówka
łyżka cynamonu
3-4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej

SZARLOTKA, TARTA Z JABŁKAMI




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Farsz:                                                                                                                                                         Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wymieszać z cukrem, cynamonem oraz bułką tartą. 

Ciasto:  Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier,masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz wodę wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostawiony kawałek ciasto rozwałkować i pokroić na paski.  Spód ciasta posypać bułką tartą, na to wyłożyć farsz, a na nim z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C  piec około 50 minut.

SZARLOTKA, TARTA Z JABŁKAMI



SZARLOTKA, TARTA Z JABŁKAMI


2 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com