F
Print Friendly and PDF

11.12.2014

PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI


PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI


Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.

Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126.







Składniki:

Ciasto:
1/2 kg miodu
1/2 kg margaryny
1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
6 żółtek
4 jaja
łyżka sody
1 proszek do pieczenia
1 łyżka kakao
2 opakowania przyprawy do piernika
mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania




Lukier:
2 białka
30-40 dag cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego

Sposób wykonania:

Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.
Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.
Ozdobić pierniczki.






4 komentarze:

  1. Urocze te pierniczki, tez muszę w końcu upiec swoje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, pierniczki są bardzo smaczne

      Usuń
  2. Święta bez pierniczków nie mogą się odbyC!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów