LEŚNY MECH
września 27, 2014
12
ciasto
,
galaretka cytrynowa.
,
jogurt naturalny
,
LEŚNY MECH
,
szpinak
,
żurawina
Proste
wykonaniu ciasto, które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można
spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z
galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające.
Składniki:
Ciasto
450
g mrożonego szpinaku
szklanka
cukru
4
jajka
szklanka
oleju
2
szklanki mąki
3
łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
800
g jogurtu naturalnego
3
galaretki cytrynowe
żurawina
Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody
Jajka
zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy
masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać
do formy, piec około godziny w temperaturze 180C.
Upieczone
ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na
mniejsze kawałki- czyli tzw. mech
Galaretki
rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć z jogurtem, gdy masa zacznie tężeć wylać na spód ciasta, posypać mchem
na wierzchu ozdobić żurawiną
Uwielbiam to ciacho! Zaskoczyło mnie nie tylko wyglądem, ale i smakiem! :)
OdpowiedzUsuńJa również jestem pozytywnie zaskoczona, szpinak w roli głównej, a ciasto bardzo smaczne
UsuńNiezwykle efektowne ciasto:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
To prawda ma oryginalny wygląd
UsuńPiękne to ciasto, wygląda bardzo ciekawie- chętnie bym zrobiła, tylko trochę boję się tego szpinaku:) Jaki ma smak ciasto ze szpinakiem, jest wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńSmak podobny do ciasta ucieranego. Mariola szpinaku niema co się obawiać jest absolutnie niewyczuwalny, nadaje tylko kolor. Polecam upiec, ciacho jest bardzo smaczne:)
UsuńTo mnie przekonałaś- zatem na pewno upiekę:)
UsuńMyślę że ciacho będzie smakowało:)
UsuńWygląda fantastycznie, bardzo oryginalne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMasz rację nieprzeciętne ciasto:)
UsuńWitam a jakiej wielkości tortownica ?
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńŚrednica 22 cm