BIGOS
Bardzo lubię bigos, w jesienne
i zimowe dni smakuje najlepiej. Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z
bardzo kwaśnej kapusty
SKAŁDNIKI
1,5 kg kapusty kiszonej
70 dag wołowiny
80 dag łopatki
1 duża cebula
garści grzybów suszonych
3 liście laurowe
3 ziarna ziela
angielskiego
5 ziaren pieprzu
pieprz
sól
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Mięso pokroić w małe
kawałki i podsmaży aby się zarumieniło pod koniec smażenia dodać cebule i smażyć
jeszcze około 10 minut.
Kapustę wypłukać, odcisnąć
pokroić drobno, przełożyć do garnka zalać
wodą aby kapusta była przykryta, dodać liście
laurowe, ziele angielskie, pieprz w
ziarnach i namoczone suszone grzyby i gotować około 30 minut. Następnie do
gotującej kapusty dodać podsmażone mięso z cebulą wszystkie składniki dokładnie
wymieszać i gotować 2,5-3 godziny przed końcem gotowania doprawić solą i
pieprzem.
Dawno już nie jadłam, a bardzo lubię, przyda się taki dobry przepis na chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Bigos jest u mnie wysoko ,pycha.
OdpowiedzUsuń