F
Print Friendly and PDF

17.08.2014

SZARLOTKA BISZKOPTOWA


SZARLOTKA BISZKOPTOWA



Szarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście.

SZARLOTKA BISZKOPTOWA



SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm

BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa  jabłkowa:
1 kg jabłek
Cukier (według uznania)
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min.

Masa jabłkowa
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać.

Biszkopt podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem pudrem.





6 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystkie szarlotki, Twoja wersja wygląda mega smakowicie, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia to tak jak ja, ściskam mocno :)

      Usuń
  2. Sezon na szarlotki rozpoczęty:) Twoja wygląda cudnie- taka warstwowa, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała i niskokaloryczna :))

    Dzięki za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów