SZARLOTKA BISZKOPTOWA
Szarlotka
na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście.
SKŁADNIKI
forma 24 x 35 cm
BISZKOPT:
6
jajek
6
łyżki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
6
łyżki cukru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1
kg jabłek
Cukier
(według uznania)
1
łyżeczka cynamonu
5
łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Biszkopt
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem
dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać
sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto
przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym
piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak
przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą,
cynamon wymieszać.
Biszkopt
podzielić na trzy części, każdą przełożyć masą jabłkową, wierzch posypać cukrem
pudrem.
uwielbiam wszystkie szarlotki, Twoja wersja wygląda mega smakowicie, pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńEwcia to tak jak ja, ściskam mocno :)
UsuńSezon na szarlotki rozpoczęty:) Twoja wygląda cudnie- taka warstwowa, mniam!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWspaniała i niskokaloryczna :))
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji