SZARLOTKA KRÓLEWSKA
Inna
wersja klasycznej szarlotki, dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym
biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana
a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa
jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale
na pewno nie ostatni.
Biszkopt z białek:
3
białka
3 łyżki
mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
3
łyżki cukru pudru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Z
białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas
miksując na.najmniejszych.obrotach.porcjami.dodawać.do.piany..Gotowe.ciasto.przelać.do.blaszki wyłożonej papierem
do pieczenia, piec około 30 minut nagrzanym piekarniku.
Masa Jabłkowa:
2
kg jabłek
4
galaretki cytrynowe
2-3
łyżeczki cynamonu
Ponadto
500
ml śmietany 36%
2-3
łyżki cukru pudru
2
łyżeczki cynamonu
Jabłka
obrać pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą
blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2
galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Gdy masa będzie już chłodna dodać
kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu, wszystkie składniki
dokładnie wymieszać i schłodzić około 30 w lodówce. Tężejąca masę jabłkową wylać
na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki aby się schłodziła. W czasie gdy ciasto
się chłodzi ubić śmietanę z cukrem na sztywno, ubitą śmietaną posmarować
jabłeczniki posypać cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz