BABECZKI
grudnia 23, 2013
1
bakalie
,
Boże Narodzenie
,
ciasto kruche
,
GALARETKA
,
Krem
,
KRUCHE BABECZKI
,
Święta
,
WIELKANOC
,
Wigilia
Kruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują,
świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te
można upiec także jako wytrawne zamiast cukru przyprawić na ostro i upieczone faszerować
np. różnego rodzajami sałatek, czy pastami.
SKŁADNIKI: (80 sztuk)
40 dag mąki
20 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 żółtka
DEKORACJA
dowolne
galaretki
bakalie
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i
masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz
śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę zdarza się że ciasto
potrzebuje nieco więcej mąki wtedy należy jej dodać, ciasto jest gotowe gdy nie lepi się do ręki. Ciasto rozwałkowujemy na
grubość 5 mm wykrawamy kółeczka (najlepiej foremką babeczki)
wylepiamy foremki ja foremek nie smaruje tłuszczem i pieczemy około 10 minut
w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Dekoracja
Galaretki przygotowujemy z 3/4 wody podanej na opakowaniu, będą miały bardziej intensywny kolor, gdy galaretki stężeją kroimy w drobną kostkę.
Na środku babeczki za pomocą szprycy wyciskamy kleksy kremu, na nim układamy kolorowe galaretki oraz bakalie, i co tylko podpowiem nam nasz fantazja :)
kojarzą mi się imieniny u cioci Jasi, te babeczki zawsze gościły na stole :)
OdpowiedzUsuń