KRUCHE CIASTO-BABECZKI
Kruche
ciasto jest często wykorzystywane do
różnego rodzaju wypieków. Ja używam go do serników,
ciasta
z owocami, szarlotki,
a także do babeczek, które są bardzo dekoracyjne.
SKŁADNIKI:
50 dkg mąki
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
50 dkg mąki
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i
masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz
śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem
wyłożyć spód blachy. jeżeli ciasta używamy jako spód
po np. sernik można go używać bez wstępnego chłodzenia czy
podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec. Ciasto na
babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy
wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około 10 minut w
nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz