SERNIK ANIELSKI MIX
Czyli
sernik z pierniczkami, co prawda zainspirował mnie sernik
czarno-biały s. Aniely. Jednak ja na moje potrzeby przepis
trochę zmodyfikowałam ukrywając sernik pod pierniczkami również przepisu s.
Anieli. Stąd nazwa Sernik Anielski Mix. Przy okazji wspomnę o pierniczkach po
tygodniu leżakowania w chłodnym miejscu nic nie straciły ze swojego smaku i
świeżości, a w serniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz
na zbliżające się święta.
Ciasto
1,5
szklanki mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
pól
szklanki cukru pudru
2
żółtka
20
dag masła
Masa serowa
1
kg białego sera
20
dag masła
30
dag cukru
6
żółtek
2
budynie waniliowe
ulubiony
aromat
opcjonalnie
bakalie
Ponadto
Przygotowanie
Ciasto
Wszystkie
składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć na przygotowaną
blaszkę
Masa serowa
Z
8 białek (2 białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i
aromat zmiksować na kogiel mogiel dodać do masła
i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń.
Na końcu do masy serowej dodać sztywną piane z białek i delikatnie
wymieszać. Gotową masę serową wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć
pierniczki. Piec godzinę w temperaturze 200 C
Upieczony
sernik polać polewą czekoladową.
Ciasto w sam raz dla mnie;)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :)
Usuń