F
Print Friendly and PDF

01.11.2013

CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO




Aromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach.


składniki (na tortownicę o śr. ok. 24 cm)
Spód
300 g pierniczków
100 g stopionego masła

Masa cytrynowa
500 g serków homogenizowanych
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki cukru pudru

Masa kokosowa
 500 g Serka Mascarpone
 2 łyżki żelatyny
10 łyżek likieru kokosowego
3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Spód
Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem,  dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło.  

Masa cytrynowa
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki.

Masa kokosowa
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać po łyżce likier kokosowy, na końcu dodać przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę kokosową wylać, na stężałą masę cytrynową. Całości posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał




2 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów