CYTRYNOWO KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO
listopada 01, 2013
2
cytrynowa
,
GALARETKA
,
likier kokosowy
,
serek mascarpone.
,
serki homogenizowane
,
wiórki kokosowe
Aromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie
komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z
dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach.
składniki (na tortownicę o śr. ok. 24 cm)
Spód
300
g pierniczków
100
g stopionego masła
Masa cytrynowa
500
g serków homogenizowanych
2
galaretki cytrynowe
2
łyżki cukru pudru
Masa kokosowa
500
g Serka Mascarpone
2 łyżki
żelatyny
10 łyżek likieru kokosowego
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Spód
Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać,
przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut
aby się schłodziło.
Masa
cytrynowa
Galaretki
rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z
cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa
cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki.
Masa kokosowa
Żelatynę
rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem,
cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać po łyżce likier kokosowy, na
końcu dodać przestygniętą żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę kokosową wylać, na
stężałą masę cytrynową. Całości posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na 2 godziny
do lodówki aby sernik stężał
Wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa
Usuń