PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM
Dzisiaj
są u mnie pierogi takie same jakie robi
moja mama, no prawie takie same, ja ułatwiłam sobie prace i użyłam formy do wycinania
pierogów. Dzięki czemu pierogi robi się
znacznie szybciej, niże te tradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama.
Ciasto:
2-3
szklanki mąki
1
szklanka ciepłej wody
1
żółtko
2-3
łyżki oleju
sól
do smaku
Farsz:
40
dag białego sera
1
torebka kaszy gryczanej
2
cebule
sól,
pieprz
Sposób
przygotowania:
Kaszę
ugotować w osolonej wodzie, cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kaszę
gryczaną cebulę oraz ser przyprawić według własnego gustu i dokładnie wymieszać
wszystkie składniki farszu.
Składniki
ciasta dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2-3 części rozwałkować, wykrawać
krążki i na każdy nakładać farsz, następnie staranie zlepić pierogi. Gotować w osolonej wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia około 5
minut. Najlepiej smakują odsmażane ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz