KARPATKA

 

karpatka

Pyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie


karpatka-ciasto-z-kremem-budyniowym


Składniki:

13 dag masła

260 ml wody

18 dag maki

5jajek

szczypta soli

 Bita śmietana

 0,5 litra śmietany 30 lub 36 %

2 łyżki cukru pudru

Cukier waniliowy

2 fix do śmietany

Sposób przygotowania

Wodę z masłem zagotować gdy masło się rozpuści wsypać mąkę, i mieszać aż składniki się połączą a mieszaniny powstanie „kula” odstawić do przestudzenia.

Do schłodzonych ciasta cały czas miksując dodawać po jednym jajku, gotową masę przełożyć na dużą blachę od piekarnika wysmarowaną tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C przez około 20 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i gdy przestygnie wyjąć z blachy następnie ciasto podzielić na dwie równe części. 

Bita śmietana

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy oraz fixs i jeszcze chwile miksować. Bitą śmietanę wyłożyć na pierwszy blat ciasta przykryć drugim posypać cukrem pudrem.

Smacznego

karpatka-ciasto-ptysiowe


1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com