KARPATKA
Pyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie
Składniki:
13 dag masła
260 ml wody
18 dag maki
5jajek
szczypta soli
Bita śmietana
0,5 litra śmietany 30 lub 36 %
2 łyżki cukru pudru
Cukier waniliowy
2 fix do śmietany
Sposób przygotowania
Wodę z masłem zagotować gdy masło się
rozpuści wsypać mąkę, i mieszać aż składniki się połączą a mieszaniny powstanie
„kula” odstawić do przestudzenia.
Do schłodzonych ciasta cały czas miksując
dodawać po jednym jajku, gotową masę przełożyć na dużą blachę od piekarnika wysmarowaną
tłuszczem. Piec w temperaturze 200 C przez około 20 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i
gdy przestygnie wyjąć z blachy następnie ciasto podzielić na dwie równe części.
Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodać cukier, cukier waniliowy oraz fixs i jeszcze chwile miksować. Bitą
śmietanę wyłożyć na pierwszy blat ciasta przykryć drugim posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Ooooooooooo dawno nie jadłęm karpatki... ;-)
OdpowiedzUsuń