TORT CZEKOLADOWY
Tort
czekoladowy z nutą wiśniówki z pysznym kremem z bitej śmietany.
Tort idealny
na urodziny każdą uroczystość.
SKŁADNIKI
Biszkopt (tortownica
22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem
250 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
200 g ciemnej czekolady
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
250 g Krem typu Nutella
150 g masła roślinnego
Poncz
100ml wiśniówki
100 ml przegotowanej wody
Łyżeczka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany,
delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Pozostawić do wystudzenia,
następnie biszkopt podzielić na trzy blaty
Krem
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną
czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z
cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników.
Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie łączymy na jednolitą masę.
Składanie toru
Składniki ponczu
połączyć
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować
połową kremu, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą
częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do
lodówki na około godzinę.
Dekoracja
Masło
utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej
masy.
Gotowy
krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał
na tort.
Połową
powstałego kremu obłożyć tort, pozostałą częścią udekorować tort szprycując
rozetki.
Tort
schłodzić w lodówce
Smacznego
Super czekoladowy torcik ;)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńwoow ekstra torcik
OdpowiedzUsuńDziękuje
Usuń