ROLADA JABŁKOWA
Szybka smaczna rolada z jabłkami, które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszystym biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości.
6 jabłek
6 jajek
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru
waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dużą prostokątną
blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda
nasienne pokroić na ćwiartki, lub grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na
blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od
białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier waniliowy
i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i
dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie
wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte
ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na
ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu,
pomaga ona nam tylko zwinąć ciasto) i pozostawiamy do wystygnięcia,
przestygniętą roladę dowolnie udekorować.
Cudowna rolada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńTo chyba przepis na najlepszę roladę na świecie :D
OdpowiedzUsuńPotwierdza 😉
Usuń