TORT AJERKONIAKOWY

 

tort ajerkoniakowy

Tort w starym stylu z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku



SKŁADNIKI

BISZKOPT: (tortownica 22cm)

 5 jajek

¾szklanka cukru

¾szklanka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM AJERKONIAKOWY:

750 ml mleka

250 ml adwokatu
1 szkl cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
400 g masła lub margaryny

Dodatkowo dżem porzeczkowy

Poncz

250 ml ciepłej wody sok z cytryny łyżka cukru

 




 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, i przekroić na trzy blaty.

Krem

Mleko, adwokat, mąkę pszenną ziemniaczaną zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać wymieszane składniki  i energicznie mieszając zagotować. Nakryć folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń.

Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 2 łyżkami dżemu  wyłożyć 3 łyżki kremu rozsmarować przykryć biszkoptem, ponownie poncz, dżem krem, biszkopt, poncz, dżem, krem biszkopt.


Z pozostałego kremu odłożyć około 4 łyżki i wymieszać z łyżką dżemu, posłuży do dekoracji.

Kremem posmarować wież oraz boki tortu, na wierzchu na przemian dekorując tort wyszprycować jasny i różowy krem.


Tort schłodzić.


Smacznego




4 komentarze:

  1. Dawno już nie widzialam takiego apetycznego torcika. W ostatnim czasie uczę się piec torty, zastanawiałam sie nad jakimś przepisem na ten weekend, postanowię przygotować właśnie taki torcik. Szczególnie, ze krem prezentuje się bardzo kusząco.

    Jeśli chodzi o pieczenie biszkoptu, polecam kupienie rantu. W otatnim czasie zainwestowałam w rant oraz piecze mi sie biszkopt o wiele wygodniej niż w tortownicy. Biszkopt bardzo wygodnie wspina się po krawędziach rantu. Poza tym bardziej rośnie. Rant jest również łatwiejszy do czyszczenia niż tortownica.

    W poczciwej tortownicy piekę natomiast standardowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, za miłe słowa, mam nadzieję ze torcik się udał ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com