TORT AJERKONIAKOWY
Tort w starym stylu z kremem budyniowym z dodatkiem ajerkoniaku
SKŁADNIKI
BISZKOPT: (tortownica 22cm)
¾szklanka cukru
¾szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
KREM AJERKONIAKOWY:
750 ml mleka
250 ml adwokatu
1 szkl cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
400 g masła lub margaryny
Dodatkowo dżem porzeczkowy
Poncz
250 ml ciepłej wody sok z cytryny łyżka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z
nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto
wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, i przekroić na trzy blaty.
Krem
Mleko, adwokat, mąkę pszenną
ziemniaczaną zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się
mleka wlać wymieszane składniki i
energicznie mieszając zagotować. Nakryć folią spożywczą i schłodzić. Masło
utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń.
Pierwszy blat nasączyć ponczem
posmarować 2 łyżkami dżemu wyłożyć 3
łyżki kremu rozsmarować przykryć biszkoptem, ponownie poncz, dżem krem, biszkopt,
poncz, dżem, krem biszkopt.
Z pozostałego kremu odłożyć
około 4 łyżki i wymieszać z łyżką dżemu, posłuży do dekoracji.
Kremem posmarować wież oraz boki
tortu, na wierzchu na przemian dekorując tort wyszprycować jasny i różowy krem.
Tort schłodzić.
Smacznego
Dawno już nie widzialam takiego apetycznego torcika. W ostatnim czasie uczę się piec torty, zastanawiałam sie nad jakimś przepisem na ten weekend, postanowię przygotować właśnie taki torcik. Szczególnie, ze krem prezentuje się bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o pieczenie biszkoptu, polecam kupienie rantu. W otatnim czasie zainwestowałam w rant oraz piecze mi sie biszkopt o wiele wygodniej niż w tortownicy. Biszkopt bardzo wygodnie wspina się po krawędziach rantu. Poza tym bardziej rośnie. Rant jest również łatwiejszy do czyszczenia niż tortownica.
W poczciwej tortownicy piekę natomiast standardowe ciasta :)
Dziękuję, za miłe słowa, mam nadzieję ze torcik się udał ;)
UsuńPrzepiękny tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
Usuń