SERNIK NA ZIMNO


sernik na zimno


Przepyszny sernik na zimno, bardzo szybko się go przygotowuje zwłaszcza jeżeli biszkopt zastąpimy np. biszkopcikami tak jak np. w serniku Truskawkowe love 🍓🍓🍓😍😍😍. w




sernik na zimno


SKŁADNIKI  ( tortownica 25 cm )

Biszkopt:
   2 jajka
   0,5  szklanki cukru
   0,5 szklanki mąki pszennej
   łyżka mąki ziemniaczanej

Masa serowa
1 kg sera
2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
2,5 łyżki żelatyny
1 op. cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru pudru
150 g śmietanki 36%



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia.

Masa serowa
Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić aby stężała, następnie wstawić napęczniałą żelatynę wstawić do naczynia z gorącą wodą aby się rozpuściła. Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu odlać około szklanki żelatyny gdy stężeje pokroić w kostkę.

Do sera dodać cukier oraz cukier waniliowy dokładnie wymieszać. Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej dokładnie wymieszać następnie żelatynę przelać do masy serowej wymieszać. Masę serową odstawić aby zaczęła tężeć. ¾ tężejące masy serowej wylać na biszkopt – wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę przykryć pozostałą masą serową, wstawić do lodówki na około 30 minut. Śmietanę ubić na sztywno. Sernik udekorować bitą śmietaną i wylać tężejącą galaretką. Gotowy sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.  

sernik-na-zimno-bez-pieczenia


3 komentarze:

  1. witam! nie rozumiem o co chodzi z tą żelatyną ?

    OdpowiedzUsuń
  2. w masie serowej zamiast rozpuścić galaretki napisałaś żelatynę

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com