SERNIK NA ZIMNO
Przepyszny sernik na zimno, bardzo szybko się go przygotowuje zwłaszcza jeżeli biszkopt zastąpimy np. biszkopcikami tak jak np. w serniku Truskawkowe love 🍓🍓🍓😍😍😍. w
SKŁADNIKI ( tortownica 25
cm )
Biszkopt:
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
Masa serowa
1 kg sera
2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
2,5 łyżki żelatyny
1 op. cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru pudru
150 g śmietanki 36%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do
sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do
piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do
tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia.
Masa serowa
Żelatynę
zalać zimną wodą i pozostawić aby stężała, następnie wstawić napęczniałą
żelatynę wstawić do naczynia z gorącą wodą aby się rozpuściła. Żelatynę
rozpuścić według przepisu na opakowaniu odlać około szklanki żelatyny gdy
stężeje pokroić w kostkę.
Do
sera dodać cukier oraz cukier waniliowy dokładnie wymieszać. Do żelatyny dodać
łyżkę masy serowej dokładnie wymieszać następnie żelatynę przelać do masy
serowej wymieszać. Masę serową odstawić aby zaczęła tężeć. ¾ tężejące masy
serowej wylać na biszkopt – wyłożyć pokrojoną w kostkę galaretkę przykryć
pozostałą masą serową, wstawić do lodówki na około 30 minut. Śmietanę ubić na
sztywno. Sernik udekorować bitą śmietaną i wylać tężejącą galaretką. Gotowy
sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.
witam! nie rozumiem o co chodzi z tą żelatyną ?
OdpowiedzUsuńw masie serowej zamiast rozpuścić galaretki napisałaś żelatynę
OdpowiedzUsuńDzięki ;) Poprawione
Usuń