ZUPA OGÓRKOWA
Aromatyczna zupa ogórkowa, moim zdaniem najlepiej smakuje z ogórkami świeżo kiszonymi. Czyli, z takimi, które nie kisiły się dłużej niż tydzień, wtedy są najbardziej aromatyczne. Oraz sok, z ogórków, który dodaje do zupy po krótkim kiszeniu ma najlepszy smak delikatnie kwaśny, i to właśnie on nadaje zupie całego smaku.
SKŁADNIKI:
600 g żeberek
pęczek włoszczyzny
6 dużych ogórków kiszonych
8 średnich ziemniaków
300 ml śmietany 18%
szklanka soku z ogórków
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte żeberka włożyć do garnka, zalać około 2,5 l zimnej wody. Zagotować, gdy zbierze się szumowina zebrać ją. Do wywaru mięsnego dodać umytą obraną i pokrojona włoszczyznę oraz sok z ogórków i gotować aż mięso będzie miękkie. Na około 30 minut przed końcem gotowania do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gdy zupa się zagotuje dodać starte na tarce ogórki kiszone, ponownie zagotować. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować jeszcze około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz