BUŁKI PSZENNE
Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach jaki
rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec.
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki masła
5 dag drożdży
1 żółtko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Przygotowanie
1. Delikatnie podgrzać
mleko, masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia.
2. Z 1/3 szklanki ciepłego
mleka, cukru, drożdży oraz łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy do
podrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Do mąki dodać sól
i dokładnie wymieszać, następnie dodać żółtko, zaczyn oraz stopione
przestudzone masło i wyrabiając stopniowo dodawać pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać
do momentu aż będzie elastyczne i gładkie.
3.Wyrobione ciasto odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 45-60 minut.
4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić,
rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut.
5.Bułki przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185 C. 15-20 minut aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz