TORT SŁONECZNIKOWY


tort-slonecznikowy

Przepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem 



tort-slonecznikowy




Biszkopt jasny

SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki pestek  słonecznika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

Biszkopt kakaowy

SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
3 łyżki pestek  słonecznika


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie wymieszać . Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.

Krem budyniowy

Składniki 

1l mleka
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
6 łyżek cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
500 g masła

Wykonanie

Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.

Masa Krówkowa

500 ml mleka 3,2% tłuszczu
130 dag  masła
150 dag cukru
1 łyżka kakao
aromat waniliowy

Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat.

SPOSÓB PRZYGPOTOWANIA

Jany oraz ciemny biszkopt, przekroić na dwa blaty.  Krem podzielić na pięć w miarę równych części ( do jedne z części również dodałam pestki słonecznika, według uznania ;)). Blaty biszkoptów na przemian jasny i ciemny przekładać kremem. Złożony tort posmarować kremem i wierzch tortu polać masą krówkową udekorować kleksami kremu i posypać słonecznikiem. Gotowy tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

 PS. Przed podaniem tort stał przez dłuż czas przy kuchni dlatego masa krówkowa zrobiła się płyną, radzę podawać tort prosto wyjęty z lodówki ;)
SMACZNEGO ;)

tort-slonecznikowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com