CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO
Przepyszne
ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką
Składniki:
(forma 32 x 22cm)
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa
Bananowa
4 banany
2
galaretki cytrynowe
Pianka
cytrynowa
Galaretka
cytrynowa
2 białka
Wierzch
1 banan
2
galaretki cytrynowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do
sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do
piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym
tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa bananowa
Banany.zblędować,.i.dodać.2.tężejące.galaretki.cytrynowe.rozpuszczone.w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do lodówki aby masa lekko stężała..
Banany.zblędować,.i.dodać.2.tężejące.galaretki.cytrynowe.rozpuszczone.w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do lodówki aby masa lekko stężała..
Na biszkopt wylać tężejącą masę bananową.
Pianka cytrynowa
Z białek
ubić sztywną piane cały czas miksując dodawać galaretkę rozpuszczoną w szklance
wrzątku tak powstałą piankę wylać na masę bananową.
Banana
pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić
do lodówki na minimum 2 godziny
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz