FROZEN
stycznia 05, 2016
16
bita śmietana
,
cukier puder
,
cukier waniliowy
,
FROZEN
,
galaretka niebieska
,
KRAINA LODU
,
pianka niebieska
,
żelatyna
Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka.
SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm )
3 jajka
0,5 szklanka cukru
0,5 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Błękitna pianka
2 białka
niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody
Bita śmietana
0,5 litra śmietany 36 %
10 gram żelatyny
łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
2 niebieskie galaretki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt;
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Błękitna pianka
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Piankę przełożyć np. do keksówki wyłożonej folią spożywczą, i odstawić do stężenia.
Bita śmietana
Do śmietany dodać, cukier puder oraz waniliowy ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną żelatynę.
Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia.
Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach na śmietanie, na to wyłożyć resztę bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zalać tężejącą galaretką. Najlepiej smakuje schłodzone w następny dzień po przygotowaniu.
Smacznego.
Wygląda fantastycznie...no i ten kolor :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :)
UsuńJakie malutkie dzieło sztuki:) Nie jedna mała księżniczka( i nie tylko) byłaby kupiona tym ciachem:)
OdpowiedzUsuńOj Mariola aż się zaczerwieniłam po Twych słowach:)
UsuńCoś dla małych miłośniczek Krainy Lodu ;) Takich jak moje córki.
OdpowiedzUsuńPolecam przygotować to ciasta z pewnością córkom posmakuje :)
UsuńŚwietne i bardzo smakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuńJaka to galaretka i gdzie można ją dostac
OdpowiedzUsuńFirmy nie pamiętam, na opakowaniu było napisane "Niebieska galaretka" kupiłam w Auchan
UsuńJaka to galaretka i gdzie można ją dostac
OdpowiedzUsuńNiebiańska kostka!
OdpowiedzUsuńO jak ładnie powiedziane.
UsuńCzy biszkoptu nie należy nasączyć?
OdpowiedzUsuńBiszkoptu nie nasączałam, ale można np. sokiem z cytryny będzie podkręcał smak ciasta.
UsuńPrzepis na jako wielkość blaszki ?
OdpowiedzUsuń24 x 24 cm
Usuń