FROZEN

KRAINA LODU

Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka.


KRAINA LODU


SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm )

3 jajka
0,5  szklanka cukru
0,5 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Błękitna pianka
2 białka
niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody

Bita śmietana
0,5 litra śmietany 36 %
10 gram żelatyny
łyżka cukru pudru
cukier waniliowy

2 niebieskie galaretki


KRAINA LODU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt;

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.

Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.

Błękitna pianka

Białka ubić  na sztywno, pod koniec ubijania dodać  tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Piankę przełożyć  np. do keksówki wyłożonej folią spożywczą, i odstawić  do stężenia.

Bita śmietana

Do śmietany dodać, cukier puder oraz waniliowy  ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną żelatynę.

Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia.

Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach  na śmietanie, na to wyłożyć resztę bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zalać tężejącą galaretką. Najlepiej smakuje schłodzone w następny dzień po przygotowaniu.
Smacznego.

KRAINA LODU


16 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie...no i ten kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie malutkie dzieło sztuki:) Nie jedna mała księżniczka( i nie tylko) byłaby kupiona tym ciachem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Mariola aż się zaczerwieniłam po Twych słowach:)

      Usuń
  3. Coś dla małych miłośniczek Krainy Lodu ;) Takich jak moje córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotować to ciasta z pewnością córkom posmakuje :)

      Usuń
  4. Świetne i bardzo smakowite ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka to galaretka i gdzie można ją dostac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Firmy nie pamiętam, na opakowaniu było napisane "Niebieska galaretka" kupiłam w Auchan

      Usuń
  6. Jaka to galaretka i gdzie można ją dostac

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy11/1/16 19:06

    Czy biszkoptu nie należy nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkoptu nie nasączałam, ale można np. sokiem z cytryny będzie podkręcał smak ciasta.

      Usuń
  8. Przepis na jako wielkość blaszki ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com