F
Print Friendly and PDF

18.12.2015

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Chwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001
Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij.

SKŁADNIKI
FARSZ:
80 dag kiszonej kapusty
2 cebule
10 dag suszonych grzybów
15 dag masła
3 łyżki oleju
sól, pieprz
CIASTO;
2 szklanki pszennej mąki
jajko
szczypta soli
pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Farsz
Grzyby namoczyć w wodzie, następnie gotować około 2 godzi. Kapustę dociskamy z nadmiaru wody następnie drobno siekamy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę oraz masła dodać do wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną cebule. Całości doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia.
Ciasto
Do przesianej mąki dodać, jajko, sól, oraz pół szklanki wody, wszystkie składniki zagniatamy, do chwili aż ciasto będzie odstawało od miski. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki, na środku każdego krążka kładziemy farsz, brzegi ciasta zwilżamy i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia, następnie wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową. Podawać podsmażoną cebulką .

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów