BISZKOPT PIERNIKOWY Z KREMEM DYNIOWYM
października 28, 2015
4
BISZKOPT RZUCANY-IDEALNY
,
biszkopt piernikowy
,
ciasto
,
CIASTO DYNIOWIEC
,
dynia
,
DYNIOWIEC
,
Krem budyniowy
,
KREM DYNIOWY
,
pestki z dyni
,
Piernik
,
Polewa
,
przyprawa do piernika
,
Święta
,
Tort dyniowy
Połączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem.
SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)
4 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
30 g pestek z dyni drobno posiekanych
700 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
200 g puree z dyni
*250 g masła
Szklanka cukru
3 łyżki kakao
200 g kostka masła
2 żółtka
4 łyżki mleka
SPOSÓB.PRZYGOTOWANA Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić.bez.papieru.czy.smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,.i.dopiero.wówczas.przekroić.na.dwa.blaty. Puree.z.dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć.do.blendera.i.zmiksować.na.gładką.masę..Odstawić.do.przestygnięcia. Krem z dyni
Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej
W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu. Ciasto wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Wygląda obłędnie! Muszę wykorzystać przepis na krem dyniowy- dość rzadko jej używam do ciast, a widzę ,że warto:)
OdpowiedzUsuńJest fajny :D
OdpowiedzUsuńDopiero w tym roku przekonałam się do dyniowych wypieków, koniecznie musze wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńWe are a bunch of volunteeers and opening a brand new scheme in ouur community.
OdpowiedzUsuńYour website pdovided us with valuable info to
work on. You've performed a formidable process
and our entire group will probably be thankful to you.