F
Print Friendly and PDF

28.10.2015

BISZKOPT PIERNIKOWY Z KREMEM DYNIOWYM


CIASTO DYNIOWIEC

Połączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem.  

CIASTO DYNIOWIEC


SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)

4 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
30 g pestek z dyni drobno posiekanych

700 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
200 g puree z dyni
*250 g masła
Szklanka cukru
3 łyżki kakao
200 g kostka masła
2 żółtka
4 łyżki mleka

CIASTO DYNIOWIEC


SPOSÓB.PRZYGOTOWANA Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić.bez.papieru.czy.smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,.i.dopiero.wówczas.przekroić.na.dwa.blaty. Puree.z.dyni . Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć.do.blendera.i.zmiksować.na.gładką.masę..Odstawić.do.przestygnięcia. Krem z dyni
Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.

*masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej
W rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
Na pierwszym blacie rozsmarować 3/4 kremu przykryć drugim blatem, polać polewą, wstawić do lodówki aby polewa stwardniała, następnie ciasto udekorować kleksami z pozostałego kremu. Ciasto wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)

CIASTO DYNIOWIEC

CIASTO DYNIOWIEC



CIASTO DYNIOWIEC


3 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Muszę wykorzystać przepis na krem dyniowy- dość rzadko jej używam do ciast, a widzę ,że warto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero w tym roku przekonałam się do dyniowych wypieków, koniecznie musze wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów