PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI
grudnia 11, 2014
4
Boże Narodzenie
,
LUKIER KRÓLEWSKI
,
miód
,
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI
,
przyprawa do pierników
,
Wigilia
Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.
Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg miodu
1/2 kg margaryny
1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
6 żółtek
4 jaja
łyżka sody
1 proszek do pieczenia
1 łyżka kakao
2 opakowania przyprawy do piernika
mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)
Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka jaja i pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania
Lukier:
2 białka
30-40 dag cukru pudru
szczypta kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.
Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.
Ozdobić pierniczki.
Urocze te pierniczki, tez muszę w końcu upiec swoje:)
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, pierniczki są bardzo smaczne
UsuńŚwięta bez pierniczków nie mogą się odbyC!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
Usuń