F
Print Friendly and PDF

19.11.2014

PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:)




Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj.  Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.





SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm

2,5-3 szklanki mąki pszennej

szklanka cukru

0,5 szklanki oleju

słoik powideł śliwkowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki miodu

przyprawa do piernika

gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.



5 komentarzy:

  1. Pycha! Piernik to dla mnie atrybut Świąt:) A u Ciebie widzę wiele słodkich, świątecznych inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam piernik, mniam, ten wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ zapachniało Świętami:) Piernik koniecznie musi się znaleźć na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszystkie wypieki piernikowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów