PIERNIK POSTNY -BEZ JAJ:)
Piernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj. Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.
SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm
2,5-3 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
słoik powideł śliwkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
przyprawa do piernika
gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40 min. Po upieczeniu piernik można przełożyć np. powidłami i polać czekoladą.
Pycha! Piernik to dla mnie atrybut Świąt:) A u Ciebie widzę wiele słodkich, świątecznych inspiracji:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernik, mniam, ten wygląda super:)
OdpowiedzUsuńAleż zapachniało Świętami:) Piernik koniecznie musi się znaleźć na świątecznym stole.
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie wypieki piernikowe.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń