SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY
Słodko
kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem
wiórek kokosowych.
Masa śliwkowa
20
sztuk śliwek
250
g sera białego
2
łyżki cukru
2
łyżki żelatyny
Masa śmietanowa
250
ml śmietany kremówki
3 łyżki wiórków kokosowych
2
łyżki cukru
1
łyżka żelatyny
Biszkopt
3
jajka
3
łyżki mąki pszennej
2
łyżki cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przyrządzenia
Biszkopt
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem
dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać
sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.
Ciasto przełożyć dużej
prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym
piekarniku ok. 15 min
Bita
śmietana
Żelatynę
rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier
wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać żelatynę, dokładnie
wymieszać. Odstawić masę śmietanową do lodówki.
masa śliwkowa
Żelatynę
rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść pestki rozdrobnić blenderem
i gotować do momentu aż zmienią kolor na czerwony i zgęstnieją , następnie przelać
przez sitko. Ser zmiksować z cukrem, dodać
mus śliwkowy i dokładnie wymieszać, cały czas miksując dodawać powoli żelatynę,
odstawić do lodówki aby masa stężała.
Foremkę keksówkę, wyłożyć folią spożywczą. Z upieczonego biszkoptu wyciąć 2 prostokąty o długości i szerokości foremki w której będziemy przygotowywać
sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową, przykryć wyciętym biszkoptem,
na biszkopt wylać tężejącą masę śliwkową i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do
lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik posypać wiórkami
kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz