CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI
Sezon
na gruszki w pełni więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie
brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić
ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu.
Składniki
2
szklanki mąki
0,5
szklanki cukru
3
żółtka
0,5
kostki margaryny
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
budynie czekoladowe z cukrem
500
ml mleka
3
gruszki
Ponadto karmelizowane gruszki
5
gruszek
4
łyżki masła
5
łyżek cukru
Opcjonalnie
przyprawy korzenne.
Gruszki
obieramy, przekrajmy na pół usuwamy gniazda nasienne . Rozgrzewam masło, do
rozpuszczonego masła dodajmy cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną
się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę
, następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze
plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę
wysmarowaną tłuszczem, ułożyć plastry gruszek, zlać gorącym budyniem. Na
budyniu ułożyć karmelizowane gruszki, polać
sosem karmelowym który pozostał z gruszek. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz