BANANOWIEC
Ciasto
bananowiec to smak mojego dzieciństwa, wspomnienie wakacji właśnie latem mama
najczęściej robiła to ciasto. O ile dobrze pamiętam było to jedno z pierwszych
ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów
wtedy ciasto robi się błyskawicznie.
Składniki:
Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty)
Masa Bananowa
4
banany
250
g masła roślinnego
2
galaretki cytrynowe
2
żółtka
Opcjonalnie
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja
1
banan
3
galaretki cytrynowe
2
białka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Masło.utrzeć.z.żółtkami,.dodać.banany.rozdrobnione.blenderem,.na.końcu.dodać.2.tężejące.galaretki.cytrynowe.rozpuszczone.w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do lodówki.aby.masa. lekko.stężała..
Biszkopt.przekroić.na.pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu.
Trzecią galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku
odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę.
Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć
na piance i zalać galaretką truskawkową.
*
masło i banany powinny być w temperaturze
pokojowej
Ale fajne, nawet nigdy takiego nie jadłam. Super wygląda :)
OdpowiedzUsuń