OGÓRKI Z PAPRYKĄ
Ogórki
z papryką idealnie pasują do kanapę, pięknie się prezentują na półmiskach z
wędlinami, a słodko kwaśnym smakiem podkreślą nie jedną potrawę. Bardzo dobra
alternatywa dla ogórków konserwowych.
Składniki:
2 kg. ogórków
1/4 kg. cebuli
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
gorczyca
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
Zalewa:
1,5 szklanki octu
5 szklanek wody
10 łyżek cukru
2
łyżki soli
Ogórki, paprykę umyci. Każdy ogórek podzielić na 4 części, z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika wrzucać po 5 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz według uznania gorczyce. Wodę ocet, cukier, sól zagotować i zalewać nią ogórki z papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz