LODY MORELOWO WANILIOWE
Uwielbiam lody, mogła bym jej jeść cały czas niezależnie od pory roku. Często korzystam
z tego przepisu, jest nie skomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania lodów własnoręcznie
niepowtarzalna.
Składniki:
4 żółtka,
120 g cukru,
300 ml śmietany 36%,
250 ml mleka,
dowolne dodatki smakowe
Ja użyłam mus morelowy, oraz aromat waniliowy. Masę przed zamrożeniem podzieliłam na pół do jednej dodałam aromat waniliowy, a do drugiej mus morelowy.
4 żółtka,
120 g cukru,
300 ml śmietany 36%,
250 ml mleka,
dowolne dodatki smakowe
Ja użyłam mus morelowy, oraz aromat waniliowy. Masę przed zamrożeniem podzieliłam na pół do jednej dodałam aromat waniliowy, a do drugiej mus morelowy.
Wykonanie:
Mleko zagotować, żółtka zmiksować z cukrem na puch do masy jajecznej dodać ostudzone mleko, wymieszać.
Otrzymaną masę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagęści, ostudzić. Ubić śmietanę dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Lody włożyć do zamrażalnika na godzinę, po tym czasie wyjąc i zmiksować lody, ponownie włożyć do zamrażalnika na godzinę, następnie wyjąć zmiksować, i jeszcze raz zamrozić ponownie zmiksować, zamrozić, i po 2-3 godzinach lody są gotowe
Mleko zagotować, żółtka zmiksować z cukrem na puch do masy jajecznej dodać ostudzone mleko, wymieszać.
Otrzymaną masę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagęści, ostudzić. Ubić śmietanę dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Lody włożyć do zamrażalnika na godzinę, po tym czasie wyjąc i zmiksować lody, ponownie włożyć do zamrażalnika na godzinę, następnie wyjąć zmiksować, i jeszcze raz zamrozić ponownie zmiksować, zamrozić, i po 2-3 godzinach lody są gotowe
*
Lody te można również przygotować bez powtarzania zamrażania i miksowania-
wtedy są odrobinę twardsze, ale na smaku nic nie tracą
Świetne lody :)
OdpowiedzUsuń