TORT SACHERA
W
weekend przygotowałam tort Sachera. Specjał ten ma bardzo ciekawą historię powstania która
to znalazła swój finał w sądzie. Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto pomyślałam
sobie zwykły murzynek, ale już po
skosztowaniu pierwszego kęsa wiedziałam że się pomyliła. Jest niezwykle
czekoladowy idealnie komponuje się z
dżem morelowym którym jest przełożony, a to wszystko polane czekoladą po prostu
pycha. Do ideału mojemu „Sacherowi” daleko zarówno z wyglądu jak i w smaku, ale
i tak wszyscy domownicy uznali że jest smaczny
100g
cukru
150g
gorzkiej czekolady
150g
masła
150g
mąki
6
jajek
1
cukier wanilinowy
1
łyżeczka proszku do piczenia
Masa
dżem
morelowy
polewa
150g cukru
150g gorzkiej czekolady
80g wody
Sposób przygotowania cista
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić do ostygnięcia.
Z
białek ubić sztywną pianę, masło
utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać, czekoladę. Gdy składniki się połączą
dalej miksować dodając po jednym żółtku, teraz dodać przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia dokładnie wymieszać. Do tak powstałej masy dodać sztywną pianę z
białek i wymieszać delikatnie ale już nie mikserem a łyżką. Cisto wylać do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku około 45
minut
Po upieczeniu ciasto przestudzić, następnie przeciąć na dwa placki. Spód ciasta posmarować
podgrzaną konfiturą i przykryć wierzchnim plackiem. Przygotować polewę. Wodę zagotować
dodać cukier, podgotować około 3 minut zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę
i mieszać aż czekolada się rozpuści. Powstałą polewą polać tort i wstawić do lodówki
na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz