LETNI TORT
lipca 09, 2017
2
BISZKOPT RZUCANY-IDEALNY
,
biszkopt kakaowy
,
Krem budyniowy
,
LETNI TORT
,
Tort
,
truskawki
Przygotowany na z okazji urodzin mojej Mamy. Bardzo smaczny, owocowy, idealny dla osób mających swoje święto w czasie lata.
SKŁADNIKI:
Jako że przecinanie biszkoptów nie wychodzi mi sprawnie :) upiekłam dwa biszkopty jasne, oraz dwa ciemne. Oczywiście można upiec jeden ciemny oraz jeden jasny, i przeciąć na dwie części.
BISZKOPT JASNY x 2
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
BISZKOPT CIEMNY x 2
2 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
KREM
4 budynie waniliowe bez cukru
litr + szklanka mleka
10 łyżek cukru
500 g masła
DODATKOWO
Truskawki i mięta do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt jasny
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt ciemny
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Krem
Litr mleka zagotować, do szklanki mleka wsypać budynie oraz cukier, wymieszać, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia
Budyń i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu, ucierać do chwili otrzymania puszystego kremu.
Krem podzielić na pięć w miarę równych części. Blaty biszkoptów na przemian jasny i ciemny przekładać kremem. Wierzch tortu udekorować kleksami kremu truskawkami oraz listkami mięty. Gotowy tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Pyszności. Rewelacyjny torcik.Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo letnie...
:)