KOSTKA BRW-Black Red White
czerwca 27, 2015
7
bita śmietana
,
ciasteczka
,
cukier puder.
,
galaretka truskawkowa
,
KOSTKA BRW
,
oreo
,
serek mascarpone
,
truskawki
,
żelatyna
W chwili gdy zobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, zmieniłam krem czekoladowo - twarożkowy jak to jest w oryginalnym przepisie, na masę z bitej śmietany i mascarpone. Kostka BRW- Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami.
SKŁADNIKI
SPÓD (forma 22 x 22 cm)
300 g ciastek typu oreo
60 g masła
MASA MASCARPONE
200 g śmietany 36%
500 g serka mascarpone
szklanka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
PONADTO
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE:
Spód
Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa mascarpone
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklany goręcej wody odsawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita na sztywno cały czas miksując po łyżce dodajemy, mascarpone. Do masy serowej dodać ostudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę mascarpone i wyrównać, ponownie wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić do stężenia. Umyte oraz odszupułkowane truskawki ułożyć na masie mascarpone i zalać tężejącą galaretką. Przechowywać w lodówce.
Świetnie wygląda to ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńImponujące i pyszne!.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne
UsuńPiękne, równiutkie- można jeść także oczyma:))
OdpowiedzUsuńNawet trzeba :)
UsuńMmm, apetycznie))
OdpowiedzUsuń