KOMPOT Z JABŁEK
Kompot o cudownym aromacie jabłek z lekką nutą
cynamonu.
SKŁADNIKI
2,5
kg kwaśnych jabłek
2
litry wody
kora
cynamonu
cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka
dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki ( nie obierać ), usunąć gniazda nasienne. Owoce
włożyć do garnka dodać cynamon zalać wodą i od momentu zagotowania gotować
15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier (według własnego uznania) Gotowy
kompot przecedzamy przez sito. Do dzbanka wlać gorący kompot, można także dodać
pokrojone na małe kawałki jabłko.
uwielbiam taki domowy kompocik, mam juz mnóstwo słoików w piwnicy na zimę:)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kompot z jabłek:)
UsuńWidzę, że dziś u nas podobne propozycje :)) Tylko w moim kompocie pojawiły się jeszcze śliwki ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam kompot z Twojego przepisu był przepyszny i ten kolorek cudowny:)
UsuńPyszny jest o każdej porze dnia:)
OdpowiedzUsuń