GALARETKA JABŁKOWA
Jabłka uwielbiam w każdej postaci, więc gdy usłyszałam o galaretce jabłkowej nie oparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny smak jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej galaretki.
składniki
2
kg jabłek (najlepiej kwaśne)
woda
cytryna
cukier
przygotowanie
Jabłka
pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i
zalać wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę.
Gotować pod przykryciem przez ok. godzinę do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać
(zrobi się papka). Przelać na sito zostawić do odsączenia (nie należy mieszać
ani wyciskać). Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać
do niego tyle samo cukru. Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska
konsystencje płynnego miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka) przelać do słoiczków i zakręcić.
Świetny pomysł !.
OdpowiedzUsuń