F
Print Friendly and PDF

28.08.2014

GALARETKA JABŁKOWA


GALARETKA JABŁKOWA


Jabłka uwielbiam w każdej postaci, więc gdy usłyszałam o galaretce jabłkowej  nie oparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny smak jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej galaretki.

GALARETKA JABŁKOWA


składniki
2 kg jabłek (najlepiej  kwaśne)
woda
cytryna
cukier

przygotowanie
Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotować pod przykryciem przez ok. godzinę do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać (zrobi się papka). Przelać na sito zostawić do odsączenia (nie należy mieszać ani wyciskać). Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo cukru. Sok z cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak galaretka) przelać do słoiczków i zakręcić.







1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów