CIASTO Z RABARBAREM
5
łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru
4
jajka
3
szklanki mąki
1
szklanka cukru
10
dag masła
3
łyżki śmietany 18%
3
łyżeczki proszku do pieczenia
parę
kropel aromatu waniliowego
2-3
łyżki cukru pudru
Rabarbar
umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem. Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić
na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, aromatem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone
masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną
piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy
równo rozprowadzić, na wierzchu układać rabarbar. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku
w temperaturze 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
chętnie zjadłabym sobie do dopołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawki
UsuńOlu, no nareszcie jesteś !!!!! tęskniłam...ciacho przepyszne, a zdjęcia, tylko siadać i wcinać :)
OdpowiedzUsuńEwcia również i ja za Tobą tęskniłam
Usuńpyszne wszystko co z rabarbarem.!ja polecam budyniowe z rabarbarem,jabłkami i cynamonem!pozdrawiam,zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu pozdrawiam
Usuń